Apelsinsill med chili och vitlök & Grön äppelsill med färska örter och senap



Apelsinsill med chili och vitlök
8-12 portioner
1 paket Abbas fem minuters sill
1 apelsin
1 röd chili
3 klyftor vitlök
30 rosépepparkorn
2,5 dl ättikslag (se recept nedanför)
Ingredienser ättikslag:
0,5 dl ättikssprit 12 %
0,5 dl honung
1,5 dl vatten
Tvätta apelsinen i ljummet vatten. Skär den i klyftor med skalet kvar. Dela chilin, kärna ur och strimla. Blanda ingredienserna till ättikslag. Lägg i sillfiléerna, rosépeppar, chili, apelsin och vitlök i en burk och häll på ättikslaget. Ställ kallt i 1–2 dygn före servering. Håller en till två veckor i kylskåp.
Grön äppelsill med färska örter och senap
8-12 portioner
Ingredienser:
1 frp Abba 5-minuterssill (à 420 g)
1 grönt äpple
10 cm purjolök,
Sås:
1 msk lag från sillen
2 dl färska gröna örtkryddor t.ex., basilika, timjan, gräslök, oregano, mynta, citronmeliss
3 dl crème fraiche (kan bytas mot mjölkfri alternativ)
1 msk stark senap
0.5 tsk salt
1 krm mald citronpeppar
Skär upp sillförpackningarna. Häll lite av lagen (1 msk om du gör en sats) i en mixerbunke. Tillsätt ingredienserna till såsen och mixa slät. Hacka purjolök och äpple. Lägg sillbitarna äpplet och purjolöken i en bunke och häll över den gröna såsen. Blanda runt och häll upp i en stor glasburk eller i en fin skål. Ställ kallt i minst ett par timmar innan servering. Håller en vecka i kylskåp.
Härliga tips! Låter som goda kombinationer :)