Års krönika 2015- Gott nytt år!

2015 har verkligen varit ett händelserikt år för mig.  Jag har i princip hunnit med tre flyttar, gått färdigt en fotoutbildning, börjat en ny högskoleutbildning till hälsocoach, beställt nytt hus (längtar!), och äntligen vågat börja blogga genom att starta bloggen Scandinavian Wellness. Här kommer en återblick i bilder på hur mitt år har sett ut 2015. ♥

 

 Gick klart min fotoutbildning på Art college och hade min slututställning på Konstepidemin i Göteborg

 
 
 
Tjejligan Mattsson drog till Grekland och myste på världens mysigaste tjejsemester
Mattsson selfie!

Medan vi är på tjejresa så lär grabbarna min oförstörda pojk att både äta kött och dricka öl… 

Varit på festival med världens bästa systrar ♥Uddevalla Solid Sound 2015, 12 och 13 juni Fotograf: David Scherman

 
Året när Kjell lär vår 10 åriga bebis kenzo att simma 
 
Vi åker på massa mysiga utflykter, här är vi ett mysigt gårdscafe utanför Göteborg (hade typ världens godaste brunch) 
Jag lär Mosters älskling Tovis viktiga saker som att borsta tänderna (kolla in henne i brillorna nedanför, så söt!)
 
Visit till Stocholm där jag jag äntligen får gå på fotografiska 
 
 Jag och Kjell tar ett par mysiga dagar på en herrgård (notera att jag är den ända som gick runt konstant barfota) 
DEN 1 SEPTEMBER GÖR JAG MITT FÖRSTA INLÄGG PÅ BLOGGEN OCH SCANDINAVIAN WELLNESS SKAPAS ♥
 
 
Första blogg inlägget är en Värmande Quinoagröt med kokos och söta russin
 
Efter endast 1 vecka hamnar jag på blogg.ses startsida med bland annat mitt inlägg Lyckan sitter inte i kilo
 
 
 
 
Efter ett par veckors bloggande får jag erbjudande att medverka på blogg.ses egna mat sajt MY FOOD. Blir väldigt väldigt glad såklart :). 
 
Min bebis Scandinavian Wellness ♥
 
 
Bakom kulliserna 
 
Myser med familj och vänner på Arkens spa i Göteborg ♥ Typ helt fucking jäkla underbart ställe
Foto Rebecca Mattsson
 
Mat återkommer som ett ständigt viktigt inslag i mitt liv. Har nog hunnit med ca 347 fikor av årets 365 dagar
 
Har även hunnit bli extra moster till den här lilla coolingen! Kolla peace tecknet (mitt yoga jag jublar! ) 

Året avslutades med en helt fantastisk jul i min farmors gamla torp, där jag stod för maten i riktig Scandinavian Wellness anda.

 
HOPPAS NI ALLA FÅR ETT RIKTIGT FABOULUS 2016! Syns där! ♥
 

VIT MOUSSETÅRTA MED HJORTRON, KOKOS OCH KOLA - VEGETARISK NYÅRS MENY DEL 3

(White mousse cake with cloudberry, coconut and caramel, for english text scroll down) 

God morgon. Hur går det för er alla där ute? Har ni hittat den perfekta nyårsklänningen och gått in partyskorna? Själv kommer jag köra på en blå figur nära klänning jag köpte för ett par år sedan. Fick tyvärr bara använt den i ett par timmar, innan jag fick åka hem i feber. Då har vi kommit till den bästa delen i min nyårs meny. Jag pratar ju självklart om den fantastiska efterrätten. En maffig huvudrätt i all ära, men vi är många som njuter allra mest av efterrätten, en himmelsk dessert blir liksom kronan på verket till nyår. Det är nästan omöjligt att tro att denna vackra tårta både är vegansk, raw och utan raffinerad socker för den smakar verkligen helt gudomligt. (Jag älskar verkligen denna tårta och brukar göra den i olika varianter till kalas och fester. Den är verkligen oslagbar och brukar snabbt bli allas favorit). Jag använde mig av Polaricas ekologiska hjortron som verkligen gör sig riktigt bra i nyårs desserter.Det bästa med denna tårta är att den är super enkel att göra, då du mixar ihop de olika lagren på ett par minuter. Den går även att frysa så du kan utan problem göra den några dagar innan servering. Servera gärna på ett tårtfat med hög fot eller varför inte göra dem i portions bitar?

Good morning. How are you all doing out there? Have you found the perfect New Year's dress? Now we have come to the best part of my New Year's menu. I're talking of course about the fabulous dessert. It is almost impossible to believe that this beautiful cake are both vegan, raw and without refined sugar, it tastes absolutely divine. (I really love this cake and I like to do it in different variations for parties and celebrations. It is truly unbeatable and quickly usually become everyone's favorite). I used the Polarica organic cloudberries that fits very well in the New Year desserts.The best thing about this cake is that it is super easy to do when you mix together the different layers in a few minutes. It is also possible to freeze so you can easily do it a few days before serving. Serve the cake on a cake stand with high foot or why not make them into portions pieces?

 

Vit moussetårta med hjortron, kokos och kola

Botten:

2,5 dl mandlar (valnötter och paranötter fungerar också bra)

10 färska urkärnade dadlar

1 dl kokosflingor

en nypa vaniljpulver

3 msk kokosolja

Kolakräm:

1 dl dadlar

0,5 dl äkta lönnsirap

0,5 dl fet kokosmjölk (havregrädde eller vanlig grädde fungerar även)

Fyllning:

2 burkar kokosgrädde (Helt raw? Byt ut kokosgrädden mot 4 dl blötlagda cashewnötter & 2 frysta bananer)

1 paket Polaricas ekologiska hjortron (250 gram)

I vaniljstång

1 tsk vaniljpulver

1 dl kokosocker eller äkta lönnsirap (vill du ha en sötare tårta lägg till 0,5 dl till)

Topping:

2 dl kokosflingor

Botten: Lägg samtliga ingredienser i en matberedare. Mixa ihop till en kladdig smet, använder du torkade eller mjuka urkärnade dadlar kan du behöva tillsätta en skvätt vatten när du mixar. Bäst blir det om du använder färska dadlar som man ofta kan hitta i fruktdisken. Tryck ut i en form med lös avtagbar botten. Ställ in i frysen. Kolakräm: Lägg dadlar i blöt i en timme. Häll av vattnet. Lägg dadlar lönnsirap och kokos mjölk i matberedaren och mixa till en kräm. Bred kolakrämen försiktigt över botten.  Fyllning: Skopa ur det övre gräddlagret från de kylskåpskalla burkarna med kokosgrädde och tillsätt sötning, de urskrapa vaniljfröna och vaniljpulver. Vispa tills grädden är luftig. Blanda i de tinade hjortronen. Smaka av och tillsätt ev. mer sötning. Häll kokosgrädden i formen och använd en slickepott för att jämna ut kanterna. Toppa tårtan med kokosflingor. Ställ in tårtan i frysen och tina 60 min innan servering. Garnera med färska rosor.

 

White mousse cake with cloudberry, coconut and caramel

Bottom:

1 1/4 cups almonds

10 fresh pitted dates

1/2 cup coconut flakes

a pinch of vanilla powder

3 tbsp coconut oil

Caramel Cream:

1/2 cup dates

1/2 cup real maple syrup

1/2 cup fat coconut milk

Filling

2 cans of coconut cream (Completely raw? Replace the coconut cream with 2 cups of soaked cashewsnuts & 2 frozen bananas)

250 grams Polaricas organic cloudberries

1 vanilla pod

1 tsp of vanilla powder

3/4 cup + 3 tbsp coconut suger or maple syrup

Topping

1 cup coconut flakes

Bottom: Add all ingredients in a food processor. Bottom: Mix together into a batter, use dry or soft pitted dates, you might need to add a splash of water when mixing. The best will be if you use fresh dates which are often found in fruit dishes..Press out in a mold with removable bottom. Set in the freezer. Caramel Cream: Place dates to soak for an hour. Pour out the water. Place dates, maple syrup and coconut cream in a  food processor and blend together into a buttery texture. Place the caramel cream carefully over the bottom. Filling: Scoop out the top cream layer from the cold cans with coconut cream and add honey, vanilla seeds and vanilla powder. Whip until the cream is airy. Ad the cloudberries. Pour the coconut cream into the pan and use a spatula to smooth the edges. Top the cake with coconut flakes. Set the cake in the freezer and thaw 60 minutes before serving. Garnish with fresh roses.

 

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

Kategori: MAT Taggar: LCHF dessert nyår, LCHF efterätt nyår, Paleo dessert nyår recept, Paleo efterätt nyår, VIT MOUSSETÅRTA MED HJORTRON, efterrätt med hjortron, hjortron recept nyår, nyårs tårta recept, raw nyår recept, raw tårta nyår, tårta hjortron recept, vegansk dessert nyår, vegansk efterrätt nyår, vegansk nyår recept;

Vegetarisk nyårsmeny del 2- Tryffelrisotto med trattkantareller och parmesanost

(VEGETARIAN NEW YEAR’S MENU PART 2, for english text scroll down)

Vilken härlig respons min vegetariska nyårs meny har fått! Och jag vill jag börja med att tacka alla er läsare, tror inte ni förstår hur mycket er gulliga och positiva ord betyder för mig. Jag läser ALLA era kommentarer, så fortsätt att skriva och kommentera i bloggen, jag vill verkligen höra vad ni tycker och tänker om olika saker. Då var det dags för del 2 i min nyårs meny, huvudrätten Tryffelrisotto med trattkantareller och parmesanost. Jag säger bara OH MY GOD! Detta är vegetariska rätter när de är som bäst, härligt krämiga och full av smaker! Jag använde mig av Polaricas ekologiska kantareller tillsammans med torkade trattkantareller. Helt enkelt ljuvligt. Bon appétit!

What a lovely response my vegetarian New Year's menu has got! And I want to thank all of you readers, I dont think you understand how much your cute and positive comments means to me. I read all your comments, so continue to write and comment in the blog, I really want to hear what you think and feel about things. Then it was time for part 2 of my New Years menu, the main course Truffle risotto with chanterelle mushrooms and parmesan cheese. I only say OH MY GOD! This is vegetarian dishes when they are at their best, wonderfull creamy and full of flavors! I used the Polarica organic chanterelles. Simply delightful. Bon appétit!

 

Tryffelrisotto med trattkantareller och parmesanost

4 portioner

1 paket Risottoris tryffel 300 g

8 dl varmt vatten

2 dl vitt vin

2 schalottenlökar

3 msk olivolja

100 gram riven parmesanost (jag använde Parmigiano Reggiano)

1 paket Polaricas ekologiska kantareller

1,5 dl torkade trattkantareller

1 bit färsk tryffel (brukar finnas i delikatess butiker. Hittar du inte färsk tryffel kan du använda tryffelcrème/tryffelolja eller utesluta denna del)

Salt och peppar

Hacka löken fint och stek i smör tills den mjuknat, men inte fått färg. Tillsätt olivolja och riset och stek tills denna fått färg. Häll på vin och låt det koka in i riset. Tillsätt varmt vatten i omgångar och rör lätt i risotton tills riset är mjukt och konsistens krämig. Det tar ungefär 20 minuter. Stek undertiden kantarellerna och trattkantarellerna i rejält med smör. När risotton är krämig, tillsätt riven färsk parmesan, hälften av kantarellerna och riven färsk tryffel i risotton. Salta och peppra. Garnera med de trattkantareller, färsk parmesan och en kvist timjan.

 

Truffle risotto with chanterelle mushrooms and Parmesan cheese

4 servings

1 package truffle risotto rice 300 g

3 3/4 cupvarmt water

1 cup white wine

2 shallots

3 tbsp olive oil

100 grams of grated parmesan cheese (I used Parmigiano Reggiano)

1 package Polarca organic chanterelles

1 piece of fresh truffles (usually found in delis. In case you can not find fresh truffle, use truffle cream / truffle oil or exclude this part)

Salt and pepper

Chop the onion finely and fry in butter until softened, but not browned. Add oliv oil and the rice and cook until it browned. Pour in the wine and let it cook into the rice. Add warm water in batches and stir lightly in the risotto until the rice is soft and gets a creamy texture. It takes about 20 minutes. Fry meanwhile the chanterelles engines in plenty of butter. When the risotto is creamy, add grated fresh Parmesan, half of chanterelles and grated fresh truffles into the risotto. Add salt and pepper. Garnish with  chanterelles, fresh parmesan and a sprig of thyme.

Inlägget har jag fått möjlighet att publicera tillsammans med Polarica

This post has been published in partnership with Polarica

Kategori: Taggar: Tryffelrisotto med trattkantareller och parmesanost, nyår kantareller recept, risotto med kantareller, risotto tryffel recept, vegetariska nyårs recept;